tiistai 20. heinäkuuta 2010

Lähiruokaa Japanista (eli tempuraa kesäkauden raaka-aineista)

Monesti kun haluaa tehdä jotain eksoottisempaa ruokaa, kuten Intialaista tai varsinkin Thaimaalaista joutuu sen tosiasian eteen, että suuri osa tarvittavista raaka-aineista on roudattu toiselta puolen maapalloa. Tarvii
kaffir-limetin lehtiä, kapia, galangalia, wasabia kuten myös tutumpia riisiä ja soijaa. Siinä vaiheessa kun on Hakaniemen etnisten raaka-aineiden kauppa Vii Voanin kassalla ja tajuaa, että lähes koko ateria on roudattu kiina/korea/japani/thaimaa akselilta iskee takaraivoon pieni peikko ja alkaa mussuttaa "tää ei oo kovin lähiruokaa"

Nyt kun kuitenkin Japanin reissustakin on kulunut jo kolmisen viikkoa ja soija/kala yhdistelmä ei enää tule korvista ulos päätin, että on aika kokeilla mitä kaikkea reissusta tarttuikaan mukaan. Tavoitteenani oli käyttää mahdollisimman pitkälle kesäkauden kotimaisia raaka-aineita. Mikäs tähän tavoitteeseen sopisikaan paremmin kuin uusi suosikkinijapsini: Tempura.

Tempura-taikinan resepti on sovellettu WSOY:n Mestarit keittiössä kirjasta ja Tentsuyu kastikkeen ohje Pastanjauhantaa blogista. Muut omia sovelluksia.


Tempuraa kesäkauden raaka-aineista

1 annos tempura-taikinaa
3 rkl vehnäjauhoja
1 litra rypsiöljyä
1 kesäkurpitsa
4 porkkanaa
4 ahvenfilettä
8 isohkoa siitakesientä

Lisäksi
2 tl suolaa
Tentsuyu kastiketta
1 dl retiisiä hienona raasteena
1 rkl raastettua inkivääriä

Kaada öljy kattilaan uppopaistamista varten. Lämmitä se mittaria apuna käyttäen 190 asteeseen. Leikkaa öljyn lämmetessä porkkanasta päät pois, ja jäljelle jäänyt osa pitkittäin puoliksi kahdeksi tangoksi. Leikkaa munakoisosta myös päät pois, sekä leikkaa se ensin puoliksi ja sen jälkeen jäljelle jääneet puolikkaat pitkittäin neljään osaan tangoiksi. Syömäpuikkoja apuna käyttäen upota porkkanatangot ensin tempura-taikinaan, ja siirrä ne sen jälkeen öljyyn paistumaan kunnes ne ovat kauniin värisiä. Siirrä porkkanat syömäpuikkoja apuna käyttäen talouspaperin päälle valumaan ylimääräiset rasvat pois. Toista sama operaatio ensiksi kesäkurpitsalle, sitten siitakesienille. Kun kasvikset ovat uppopaistettu, pyöritä ahvenfileet lautasella vehnäjauhoissa, tämän jälkeen upota ne syömäpuikkoja apuna käyttäen tempura-taikinaan ja uppopaista ne samoin kuin kasvikset.

Aseta tempura palaset tarjolle neljälle lautaselle, ja laita jokaiselle syöjälle pieneen kuppiin tentsuyu kastiketta, sekä kupin laidalle retiisi- ja inkivääri-raaste sekoitettuna. Lisäksi laita jokaiselle syöjälle noin 1/2 tl suolaa lautasen reunalle. Tempurat on tarkoitus ensin dipata kevyesti tetsuyu kastikkeeseen ja sen jälkeen kevyesti suolaan, ennen suuhun laittamista.
Tentsuyu (tempura-kastike)

1,5 dl dashi-lientä
1,5 rkl sakea tai kuivaa valkoviiniä
0,5 dl soijakastiketta

Sekoita liemi, sake ja soijakastike ja kuumenna ne kattilassa. Anna jäähtyä.

Dashi lientä voi tehdä itse sekoittamalla 1 gramman dashi jauhetta ja 2 desilitraa vettä. Dashi jauhetta saa ainakin Tokyokanista.

Tempura-taikina

1 kananmuna
2 dl olutta
115 grammaa siivilöityjä vehnäjauhoja

vatkaa kananmuna ja olut sekaisin tasaiseksi vaahdoksi. Vatkaa jauhot muutamassa pienemmässä erässä sekaisin vahtoon. Taikina saa jäädä melko löysäksi.
Noh, ei noi ihan täysin lähiruokaa olleet. Tetsuyu kastike ei ikävä kyllä ihan kotoisilla raaka-aineilla taida onnistua mutta kai se menee kun pääraaka-aineet onneksi olivat kotimaisia ja varsinkin nyt erittäin herkullisia.

Tempuran lisäksi tein myös alkuun lohi-sashimia. Tein myös uudestaan aiemmin blogaamiani siitake-rameneita. Tosin nyt en tehnyt niitä alku-ruuaksi vaan Japanilaisittain oikeaoppisemmin viimeiseksi ruokalajiksi ennen jälkkäriä. Tällä kertaa tosin korvasin ramen-nuudelit mielestäni parempiin Udon-nuudeleihin. Eri nuudelienkin erot selvisivät Japanissa. Udonit on paksuja vehnänuudeleita, Sobat on tattarijauhoista tehty ja Ramenit on niitä kikkaraisia perusnuudeleita joita kaikissa valmisannoksissa tuppaa olemaan. Enemmänkin Kiinalaisia kuin Japanilaisia.

Laitoin huvikseni kuvat näistäkin.




Jälkkärin kohdalla Japanilaiset sai haistaa vitut. Kotimaisia vadelmia ja mansikoita kermavaahdon kanssa, omnomnom.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti