torstai 14. lokakuuta 2010

Kurpitsakeitto


Nyt kun lokakuun puolessa välissä kurpitsat ovat parhaimmillaan, on aika tehdä niistä ruokaa. Aiemmin minulla ei hirveästi ole ollut kokemuksia kurpitsojen syömisestä, saati sitten niiden kanssa kokkailusta, mutta viimesyksynä tein kurpitsakeittoa ensimmäistä kertaa kahdellakin eri reseptillä ja tulokset olivat hyviä. Toinen resepti oli Hans Välimäen Välimäki kirjasta ja toinen Glorian ruuan ja viinin numerosta 7/2008.

Nyt tässä reseptissä yhdistin näitä kahta eri reseptiä. Hansin kurpitsakeiton suurin innovaatio oli paahtaa kurpitsoja hunajan ja voin kanssa uunissa, kun taas ruuasta ja viinistä keksin koristeet keittoon. Muuten keitto noudattaa aika klassista kurpitsakeiton reseptiä.

Kurpitsakeitto

1 kg kurpitsaa kuorittuna ja koverrettuna
0,5 dl hunajaa
6 rkl voita + 1,5 rkl voita
1,5 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
6 dl kana- tai kasvislientä
2 dl vettä
2 dl kermaa
tabascoa tai muuta chilikastiketta
suolaa ja pippuria

Koristeluun
kuivattuja suppilovahveroita
3 rkl öljyä
suolaa ja pippuria
50 g pekonia

Koverra kurpitsoista siemenet pois, kuori ja leikkaa suurehkoiksi kuutioiksi. Levitä uuniastiaan ja ripottele päälle hunaja ja 6 rkl voita lastuina. Paahda 200 asteisessa uunissa, kunnes kurpitsat alkavat pehmetä. Tähän menee noin 15 minuuttia.

Silppua sipuli kuutioiksi. Kuulota sipulia voin ja oliiviöljyn sekoituksessa, mutta älä ruskista. Lisää paahdetut kurpitsat ja kaada kana- tai kasvisliemi ja vesi joukkoon. Nesteen pitäisi juuri ja juuri peittää kurpitsat. Hauduta kunnes kurpitsat ovat täysin pehmeitä.

Valmista koristeet keiton kiehuessa. Liota sieniä noin 10 minuuttia vedessä. Purista vedet pois ja paista öljyssä rapeiksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Siirrä talouspaperin päälle valumaan ja odottamaan.

Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi. Paista ilman rasvaa pannulla rapeiksi. Siirrä sivuun odottamaan.

Lisää kerma, kiehauta ja soseuta keitto. Voit lisätä nestettä tarvittaessa. Mausta suolalla, pippurilla ja tabascolla. Koristele paistetuilla sienillä ja pekonilla.

Itse käytin tähän keittoon kahta eri kurpitsaa, butternut squashia ja talvikurpitsaa. Näillä kurpitsoilla keitosta tuli todella makeaa mutta tasapainotin makeutta käyttämällä runsaammin suolaa ja tabascoa.

Olisi kiva kokeilla muitakin kurpitsareseptejä. Kurpitsaruuat eivät taida Suomessa vaan olla kovin yleisiä, vaikka kyllä niitä täällä kasvatetaan. Niitä kuitenkin voi käyttää muuhunkin kuin pelkkiin halloween-lyhtyihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti