torstai 3. kesäkuuta 2010

TT, eli (Tiistai|Torstai|Tänään)Tumut




Minä ja muutama olutkulttuurista innostunut kaverini ollaan kehitetty hauska perinne nimeltä TT. Pointtina siis on käydä yleensä tiistaisin tai torstaisin, mutta satunnaisesti myös muina päivinä (hence tänään), Olutravintola Pikkulinnussa. Oma pieni kapinani IT-alan oravanpyörässä juoksemiseen: kuka sanoo, etteikö arkisinkin voisi juoda hiukan olutta :)

Pikkulintu on pieni baari Puotilan ostarilla. Syrjäisestä paikasta huolimatta, on se suosikkibaarini Helsingissä johtuen paikan aivan uskomattoman laajasta olutvalikoimasta. Pikkulinnun jälkeen muut pääkaupunkiseudun olutravintolat tuppaavat tuntuvan vähän laimeilta. Samanlaista valikoimaa ja hinta/laatu -suhdetta ei vain löydy.

Tällä kertaa tuli muummoassa juotua tällaisia:

Midtfyns Bryghus Imperial Stout (14e/0,5l)

Tästä Tanskalaisesta panimosta en ollutkaan alunperin ollut kuullukkaan, joten otimme tämän testiin. Tuoksussa ensiksi pomppasi esille lakritsa, ja ehkä pieni makeuden ja happamuuden sekoitus, joka sai yhden seurasta sanomaan tuoksua laattaisaksi. Me muut emme ihan tähän laattaisuuteen yhtyneet. Melko mieto tuoksu jokatapauksessa. Maussa makeutta ja kevyesti paahdettua kahvia. Tästä tuli ehkä eniten mieleen Slottskällansin Imperial Stout, mutta kuitenkin heikompana kokonaisuutena. Ihan kiva bisse mutta en usko, että tähän hintaan tätä tulee uudestaan hankittua.

Midtfyns Gladiator (12e/0,5l)

Toinen samaisen panimon tuote. Tällä kertaa india pale ale joka oli tehty tulevien MM-kisojen kunniaksi. Tämän oluen tuoksu lupasi aika paljon, miellyttävää jenkki humalointia jossa appelsiini ja kukkeat hedelmät korostuivat. Maultaan tämä jäi kuitenkin hiukan pettymykseksi. Tuoksun lupaamat humalat jäivät melko maussa melko ohuiksi. Kun on tottunut jenkkityyliseen erittäin maltaisiin ja humaloituun IPA:n, on tällaiset kevyemmät tuotteet vähän pettymyksiä. Ehkä tämä menisi kuitenki jonkun ruuan kanssa paremmin, jolloin ei mitään kovin äärimmäistä kaipaa.

Mikkeller Beer Geek Breakfast Speyside Edition (16e/0,5l)

Nykyään tuppaa olevan jokaisella pienpanimolla trendinä tynnyrikypsyttää oluitaan, varsinkin viskitynnyreissä. Luulen, että trendin on aloittanut Närke Kaggen Stormaktsporter joka komeili jonkin aikaa Ratebeer.comin parhaimpana oluena. Tässä yksi tulkinta aiheesta: Tanskalaisen Mikkellerin kahvi-imperial stoutin speyside -viskitynnyreissä kypsytetty versio. Tuoksultaan tämä muistutti alkuperäistä tuotetta, runsaasti paahteista kahvia. Maussa viskitynnyrikypsytys tuli kuitenkin hyvin esille, taittaen kahvimaista perusmakua katkerampaan ja terävämpään suuntaan. Hyvä olut, mutta kuten useissa näissä tynnyrikypsytetyissä, on alkuperäinen parempi.

keskiviikko 2. kesäkuuta 2010

Konnichiwa bitches!

Olen lähdössä ensi viikolla Japaniin kahdeksi viikoksi. Japani on tällä hetkellä yksi mielenkiintoisimmista ruokamaista maailmasta. Michelin guide esimerkiksi antoi Tokiolle enemmän tähtiä kuin Pariisille ja New Yorkille yhteensä. Tällä hetkellä Tokiolla on yhteensä 261 tähteä 234 ravintolassa, joista 11 annettiin kolme. Tilasinkin Tokion, kuten myös Kyoton/Osakan oppaat kyseiseltä rengasfirmalta ja ainakin muutamassa tässä mainitussa ravintolassa pitää käydä. Saa nähdä kuin pitkälle rahat riittää. Matkasta ja näistä ravintoloista tulee sitten oma postauksensa.

Itse tykkään aina ennen kuin lähden jollekin matkalle kokeilla omia taitojani kyseisen maan ruuasta. Näin saan vähän paremman kuvan siitä, miten kohdemaassa ruokaa tehdään ja mistä raaka-aineista. Tämän jälkeen imen itseeni vaikutteita kohdemaassa syödessä, on minulla jo jonkinlaiset perustiedot ja tiedän mitä voisin tehdä myös paremmin.

Sushin tekeminen on tullut minulle jo tutuksi monen vuoden ajan ja onkin suurta herkkuani. Tällä kertaa kuitenkin halusin tehdä jotain muuta. Alkuruuaksi tein Siitakeramenia ja pääruuaksi Japanilaista seesamilohta. Nämä molemmat ohjeet on Glorian Ruuasta ja Viinistä. En tiedä kuinka autenttisen japanilaisia nämä ovat, mutta molemmista tuli erittäin onnistuneita.

Siitakeramen (Glorian Ruoka ja Viini 1/2009)


200 g siitakesieniä
2 valkosipulinkynttä
n. 3 cm:n pala inkivääriä
3 tl seesamiöljyä
1 l kanalientä
5 dl kombu dashi -lientä
2 rkl sakea
2 tl sokeria
3/4 dl (vähäsuolaista) soijaa
300 g ramen-nuudeleita
Lisäksi
3 hienonnettua kevätsipulia
1 suikaloitu nori-merileväarkki
valkopippuria myllystä

Viipaloi siitakkeet. Kuori ja hinonna valkosipulit ja inkivääri. Kuulota niitä pannussa seesamiöljyssä muutama minuutti. Lisää sienet pannuun ja jatka paistamista kunnes sienet saavat hieman väriä pintaansa. Lisää kanaliemi ja kombu dashi -liemi pannuun. Anna kiehahtaa. Mausta seos sakella, sokerilla ja soijalla.

Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta vesi pois, ja nosta nuudelit tarjoilukulhoihin. Kaada päälle kuuma ramen-liemi. Koristele hienonnetuilla kevätsipuleilla ja merileväsuikaleilla. Rouhi hieman valkopippuria keiton pinnalle.


Mukava alkuruoka, tästä saisi ehkä hiukan yksinkertaistamalla hyvää arkiruokaa. Ruokajuomaksi ostin Alkosta Okunomatsu Junmai Ginjo sakea. Aivan kammottavaa! Toivottavasti Japanissa sake on parempaa, sillä tuohon kiljuun en enää koske.

Seuraavaksi pääruoka.

Japanilainen seesamilohi (Glorian Ruoka ja Viini 2/2010)


Seesamilohi
800 g lohta fileenä
3 rkl mustia seesaminsiemeniä
2 tl seesaminsiemenöljyä
Marinadi
1 dl japanilaista soijakastiketta
1/2 dl sitruunamehua
1/2 dl makeaa teriyaki-kastiketta
1/2 dl seesaminsiemenöljyä
3 rkl sokeria
Lisäksi
Wasabikastiketta

Valmista ensin marinadi sekoittamalla ainekset suuressa kulhossa.

Nypi lohesta ruodot ja poista nahka. Leikkaa lohi annospaloiksi. Nosta lohipalat makeaan soijakastikkeeseen marinoitumaan ja laita lohi jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Marinoi lohta mieluusti vaikka yön yli, jolloin maku syvenee. Jos marinointiaika on lyhyt, kääntele lohipaloja välillä.

Paahda seesaminsiemeniä kuivassa kuumassa paistinpannnussa 1-2 minuuttia. Liikuttele siemeniä, että ne eivät pala. Siirrä siemenet lautaselle.

Nosta lohipalat soijakastikkeesta. Pyyhi kalan pinta kuivaksi talouspaperilla, jotta marinadi ei pala paistettaessa.

Kuumenna öljy paistinpannussa. Paista lohipalat kypsiksi matalassa lämmössä, muutama minuutti molemmin puolin. Lohi saa jäädä sisältä hieman punertavaksi. Jos haluat täysin läpikypsää lohta, lisää paistoaikaa hieman.

Ripottele paahdetut seesaminsiemenet lohipaloille. Tarjoa seesamilohi paistettujen papujen ja siitakesienten sekä wasabikastikkeen kanssa.

Paistetut pavut ja siitakesienet
1 pss (250 g) tuoreita vihreitä papuja
1 rs (100 g) siitakesieniä
2 tl seesaminsiemenöljyä
1/2 tl suolaa
1/2 tl mustapippuria

Leikkaa pavuista kannat. Hauduta papuja poreilelevassa vedessä 7 minuuttia. Jäähdytä pavut juoksevan kylmän veden alla. Näin niiden väri säilyy kirkkaana. Valuta pavut.

Viipaloi sienet. Kuumenna öljy kasarissa. Lisää sienet ja paista niitä muutama minuutti. Lisää pavut. Mausta suolalla ja pippurilla. Kääntele kasviksia hetki ja tarjoa heti.

Wasabikastike
2 tl wasabitahnaa
1/2 limetin mehua

Sekoita wasabitahna ja limetin mehu keskenään. Tarjoa paistetun kalan kanssa.

Lohi oli aivan upea pääruoka. En hirveästi pidä kypsästä kalasta, mutta marinoituna ja sisältä hiukan punaiseksi jätettynä tämä ruoka toimi äärettömän hyvin. Lisukkeet myös täydensivät loistavasti. Jos ruoka on tällaista Japanissa, ei minulla ole hirveästi valitettavaa.