lauantai 12. maaliskuuta 2011

Viskikolakohokas


Tästä jälkiruuasta on sitten kiittäminen Motörheadin Lemmyä ja vaimoani. Vaimoni vaati, että Motörhead Shirazin kanssa pitää olla jotain teemaan sopivaa. Kuitenkin itse olin jo ehtinyt miettiä alku- ja pääruuan valmiiksi, niin ei niitä ihan niin vain lähdetä muuttamaan varsinkin kun raaka-aineet on jo hankittu.

Kuitenkin jälkiruoka oli vielä täysin auki, joten se tarjosi hyvät mahdollisuudet etsiä jotain teemaan sopivaa. Idean haku jälkiruualle meni suurinpiirtein näin:
...mikä sopii Motörheadille? Viski
...suklaakakku joka kostutettu viskillä? Tylsää.
...suklaa souffle ja viskisiirappi? Mnojoo...
...mitä Lemmy yleensä juo? Viskikolaa...
...Viskikolakohokas!

Näin ollen hain kaupasta pullollisen Coca-Colaa ja aloin keittämään siirappia kokoon. Resepti on loppupeleissä aika yksinkertainen.

Viskikolakohokas

6 kananmunan valkuaista
3/4 dl sokeria
5 rkl leipurinkermaa
4 rkl viskikolasiirappia
voita ja sokeria vuokien voiteluun

Koristeluun
4 rkl vadelmia
4 rkl viskikolasiirappia
2 tl viskiä

Tee viskikolasiirappi ja leipurin kerma etukäteen. Nämä voi tehdä hyvissä ajoin ja säilyttää jääkaapissa.

Lämmitä uuni 175 C asteeseen. Voitele kohokasvuoat pullasudilla. Kaada hiukan sokeria ensimmäiseen astiaan ja pyöritä päällystääksesi sisukset kokonaan sokerilla. Kaada jäljelle jäänyt sokeri seuraavaan astiaan ja toista operaatio. Jos sokeri loppuu kesken, lisää sitä.

Lämmitä leipurinkerma varovasti mikrossa tai kasarissa kunnes se on haaleaa. Sekoita 5 rkl leipurinkermaa ja 4 rkl viskikolasiirappia keskenään.

Vatkaa kananmunan valkuaiset kunnes ne vaahtoutuvat hiukan. Lisää sokeri ja vatkaa kovaksi vaahdoksi. Kääntele viskikolalla maustettu leipurinkerma valkuaisvaahdon joukkoon.

Jaa kohokasmassa neljään kohokasvuokaan. Tasoita kohokasvuoan pinta täysin tasaiseksi lastan tai veitsen avulla. Leikkaa veitsen avulla kohokasmassan ylin reuna noin 1/2 cm syvyydeltä irti vuoan reunasta. Laita annokset uuniin ja pidä niitä siellä kunnes kohokkaat ovat kohonneet ja pinta hiukan tummunut. Noin 11-12 minuuttia. Älä avaa uunin luukkua kypsymisen aikana.

Tee koristevadelmat valmiiksi kohokkaiden kypsyessä. Laita vadelmat pieneen kulhoon, kaada viskikolasiirappi ja viski niiden päälle ja sekoita varovasti.

Kun kohokkaat ovat valmiit nosta siirapilla maustettuja vadelmia kohokkaan päälle. Tarjoa heti.

Viskikolasiirappi
1 l Coca-Colaa
4 rkl viskiä

Kaada Coca-Cola kattilaan ja keitä kokoon, kunnes jäljellä on hiukan yli 1 dl juoksevaa siirappia. Sekoita joukkoon viski ja keitä vielä kokoon pari minuuttia, että alkoholi haihtuu.

Leipurin kerma
2 kananmunan keltuaista
42 g sokeria
15 g jauhoja
1 1/3 dl maitoa
1/2 halkaistu vaniljatanko
hiukan voita

Vatkaa keltuaiset kolmasosan sokerin kanssa tasaiseksi hiukan kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot joukkoon.

Kiehauta kasarissa maito, loput sokerista ja halkaistu vaniljatanko. Heti kun maito alkaa kiehua, kaada kolmasosa maidosta kananmunaseoksen joukkoon jatkuvasti vatkaten. Kaada kananmunaseos lopun maidon joukkoon kattilaan. Lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes seos alkaa kiehua. Jatka sekoittamista ja anna kuplia 2 minuutin ajan.

Siirrä seos kulhoon ja ripottele pinnalle hiukan voita, estääksesi kuoren muodostumisen. Säilytä jääkaapissa.

Tämä oli kolmas tekemäni makea kohokas ja ihmettelen yhä miksi näitä pidetään niin vaikeina. Vaimoni Oliviassa oli juttu kohokkaista, jonka otsikko oli "Vain kylmähermoisille"(!) ja tässä muutama valittu pätkä artikkelista.

"Pitää vain kytätä uunin vieressä, mahdollisesti rauhoittava viinilasi kädessä."

"Sanotaan myös, ettei paistamisen aikana saisi aivastaa tai nauraa liian kovaa"

Mitä vittua?!1 Ei se koskaan minulla ole noin vaikeaa ollut. Olen laittanut ajastimen 10 minsaan ja sen jälkeen seurannut kaks viimeistä minuuttia et miltä näyttää. Kerran jopa tein ratkaisevan virheen ja avasin luukun pikaisesti, ja silti kohokkaat nousivat kauniisti. Ehkä tärkein tekijä on ollut mahdollisimman tuoreiden (luomu)kananmunien käyttö ja se, että pitää ne huoneelämpöisinä. Tai mistä minä tiedän, ehkä onnistumisen on taannut hyvä karma ja hymyilevät keittiön jumalat.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti