tiistai 31. toukokuuta 2011

Uhrilahja grillauksen jumalalle


Viikon seitsemäntenä päivänä uhrasin grillauksen jumalalle.

Grillauksen jumala on armollinen ja hyvä, mutta myös vaativa. Tyydyttääkseni hänet, kävin hakemassa lihakauppiaaltani upeinta grillilihaa mitä maa päällään kantaa, porsaan baby ribsejä. Tarkistin myös, että ne liha on kasvatettu taiteen sääntöjen mukaan onnellisena, koska se on grillauksen jumalalle tärkeää. Mieluiten jumala olisi halunnut luomua, mutta uskon hänen ymmärtävän sen puutteen johtuvan Suomen sikateollisuudesta, eikä minusta.

Valmistin lihani rituaalia varten käyttäen ensimmäistä blogaamaani ohjetta, koska tiesin sen olevan yksi parhaista ribsien ohjeista. Tuon lisäksi arvelin grillauksen jumalan arvostavan klassista argentiinalaista grillilihan kastiketta chimichurria ja aasialaista coleslawta, jonka ohjeen otin uusimmasta Glorian Ruuasta ja Viinistä. Annoin lihan maustua huoneenlämmössä noin kaksi tuntia, samalla kun lisukkeet mehustuivat jääkaapissa.


H-hetken lähestyessä tilanne oli odottava ja ilmassa tuntui pientä sähköisyyttä suurten muinaisten voimien alkaessa kerääntyä paikalle. Kello löi seitsemän ja päätin aloittaa. Avasin Weberin kaasugrillini hanan ja käänsin säätimestä kaasun täydelle teholle. Nappia painamalla lieskat heräsivät grillini sisällä ja tiesin, että enää on mahdotonta peräytyä. Suljin grillin kannen ja odotin.

Noin 10 minuutin päästä tiesin grillin lämpötilan olevan riittävä. Suurten tunteiden vallassa nostin nuo herkulliset lihakimpaleet tuolle Weberin valmistamalle tuliselle alttarille ja suljin kannen. Tiesin noiden ribsien vaativan pitkää kypsytystä matalassa lämmössä, jotta ne eivät pala vaan paistuvat mehukkaiksi ja luista helposti irtoaviksi. Jumalaisen käden ohjaavamana paistoin ribsejä kääntäen niitä 5 minuutin välein ympäri.


Hitaasti ribsit käristyivät ja herkulliset hajut täyttivät ilman. 20 minuutin kypsentämisen jälkeen katsoin niiden olevan valmiita ja nostin ne pois grillistä. Lihat olivat upeasti paistuneita ja sopivan karsinogeenisiä mutta annoin niiden vielä odottaa hetken aikaa. Vaikka olinkin kärsimätön tiesin pienen kärsivällisyyden olevan sen arvoista. Leikkasin kylkiluurivistön muutamaan pienempään palaan ja asettelin sen lautaselle chimichurrin ja coleslawn kanssa. Tiesin uhrilahjan olevan valmis ja nyt vain odotin grillauksen jumalan ottavan sen vastaan.

En tiedä enää tarkalleen, mitä seuraavina hetkinä tapahtui. Tiesin primitiivisten henkien ottaneen minut valtaani silmieni pimetessä. Ruumiini ei enää ollut hallinnassani ja aloin puhumaan kielillä: "Iä! Iä! Omnomnomnom! Rousk! Fhtagn!" suustani kuului, mutta en ymmärtänyt mitä sanoin. Tiesin vain olevani heikko kuolevainen paikalla oleviin voimiin verrattuna.

Palattuani tajusin tiesin uhrilahjani olleen mielinen. lautasella oli jäljellä enää chimichurrin jämät ja kasa puhtaaksi kaluttuja luita. Grillauksen jumala oli tyytyväinen, kuten olin minäkin.

Babyribsit, chimichurri ja aasialainen coleslaw (ohje neljälle)

4 kpl porsaan baby ribsejä (noin 2kg)
4 tl kokonaisia mustapippureita
4 tl sormisuolaa
2 tl fariinisokeria
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl chilijauhetta

Lisäksi
Chimichurria
aasialaista coleslawta

Laita mausteet, sokeri ja suola mortteliin ja jauha tasaiseksi seokseksi. Hiero mausteseosta lihan pintaan ja anna maustua kahden tunnin ajan huoneenlämmössä ennen grillaamista.

Lämmitä grilli kunnolla kuumaksi ja laita ribsit grilliin. Grillaa ribsejä pienellä liekillä noin 20 minuutin ajan kääntäen niitä 5 minuutin välein. Liha on hyvää siinä vaiheessa kun se alkaa "vetäytyä" irti luista.

Ota liha pois grillistä, ja anna vetäytyä muutama minuutti folioon käärittynä ennen tarjoilua. Leikkaa noin 4 kylkiluun kokoisiksi rivistöiksi ja kasaa lautaselle. Tarjoile chimichurrin ja coleslawn kanssa.

Chimichurri
1 1/2 dl silputtua persiljaa
1/2 dl silputtua korianteria
1/2 keltainen paprika
1/2-1 chilipalko
2 valkosipulia
1 dl oliiviöljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 tl suolaa
1 laakerinlehti
mustapippuria

Silppua persilja, korianteri, paprika, chilipalko ja valkosipuli hienoksi silpuksi ja laita ne pieneen kulhoon. Lisää oliiviöljy, valkoviinietikka, suola ja mustapippuri ja sekoita.

Lisää laakerinlehti ja laita chimichurri maustumaan jääkaappiin noin tunniksi.

Aasialainen coleslaw
6 dl ohueksi viipaloitua varhaiskaalia
1 rkl seesaminsiemeniä
3 rkl miriniä
2 rkl seesaminsiemenöljyä
1/2-1 punainen chilipalko
1 dl rouhittuja suolapähkinöitä
2-3 rkl hienonnettua korianteria

Leikkaa varhaiskaali ohuiksi suikaleiksi terävällä veitsellä tai mandoliinivihannesleikkurilla. Siirrä kaali suureen kulhoon. Paahda seesaminsiemenet kevyesti pastinpannussa ja kaada kaalin joukkoon. Mittaa mirin ja seesamiöljy kulhoon. Halkaise chili ja poista siemenet. Silppua chili hienoksi ja sekoita kaalin joukkoon. Peitä kulho tuorekelmulla ja anna salaatin vetäytyä jääkaapissa muutama tunti.

Viimeistele salaatti rouhituilla suolapähkinöillä ja hienonnetulla korianterilla juuri ennen tarjoamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti