tiistai 14. kesäkuuta 2011

Mustapippurilla ja balsamicolla maustetut mansikat ja raparperijäätelö


Näin alkukesästä olen intoillut jälkiruokarintamalla melko paljon raparperista. Kuitenkaan ennen tätä jälkkäriä en oikein ollut yhteenkään täysin tyytyväinen, raparperin jäädessä jotenkin torsoksi ja muiden makujen alle. Onneksi kuitenkin tämän jälkkärin raparperijäätelö onnistui täydellisesti ja pääsin postaamaan reseptin tästä kauden yhdestä huippuraaka-aineesta. Salaisuus tässä oli jättää tuo raparperisose melko hapokkaaksi, jotta raparperin maku ei jäisi sokerin ja kerman alle liikaa. Monissa netistä löytämissäni raparperisoseohjeissa oli käytetty aivan liikaa sokeria.

Raparperijäätelön kanssa tarjosin sitten klassisesti mansikoita, mutta halusin tehdä ne vähän tavanomaista erikoisemmin. Balsamico on klassinen mansikoiden pari, mutta pistaasit ja mustapippuri ovat vähän jännemmät. Inspiraation otin Heston Blumenthalilta, joka osasi suositella näitä mansikoiden kanssa ja totta tosiaan, ne olivat vallan hyviä. Varsinkin tuo mustapippuri toi tähän jälkkärin mukavaa terää ja teki tästä huomattavasti innostavamman jälkkärin, mitä se ilman sitä olisi ollut.


Itse käytin tässä reseptissä aitoa modenalaista balsamicoa, jota saa esimerkiksi Hakaniemen hallista Roinisilta. Se on sen verran makeaa ja paksua (ja kallista), että sitä pystyi käyttämään sellaisenaan. Etikkaisempaa ja ohuempaa balsamicoa voi joutua keittämään kokoon sokerin kanssa.

Mustapippurilla ja balsamicolla maustetut mansikat ja raparperijäätelö

Raparperisose
500 g raparperia
1 dl sokeria

Raparperijäätelö
2 dl maitoa
2 dl kuohukermaa
1,5 dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
3 dl raparperisosetta

Lisäksi
250 g mansikoita
1 rkl balsamicoa
mustapippuria myllystä
4 rkl pistaaseja kevyesti murskattuna

Tee ensin raparperisose: Leikkaa raparperi muutaman sentin mittaisiksi paloiksi ja laita ne ja sokeri kattilaan. Keitä seosta kattilassa, kunnes raparperi hajoaa hiukan karkeaksi soseeksi. Siirrä sivuun.

Kiehauta jäätelöä varten maito ja kerma keskenään paksupohjaisessa kattilassa. Vatkaa sokeri ja keltuaisia, kunnes seos vaalenee ja muistuttaa hiukan vaahtoa. Kaada puolet kiehautetusta kermamaidosta keltuaisten joukkoon, sekoita tasaikseksi ja kaada koko seos takaisin kattilaan. Kuumenna seosta kattilassa, kunnes se paksunee. Älä anna lämpötilan nousta yli 82 C asteen. Kun jäätelömassa on valmis, anna seoksen jäähtyä.

Siivilöi 1,5 dl raparperisosetta jäätelömassan joukkoon. Sekoita tasaiseksi ja anna massan tekeytyä jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai yön  yli.

Valmista jäätelö jäätelökoneessa tai pakastimessa 6-8 tunnin ajan tunnin parin tunnin välein sekoittaen. Kun seos muistuttaa pehmistä, sekoita loput 1,5 dl raparperisoseesta karkeasti jäätelön joukkoon. Anna jäätelön valmistua loppuun pakastimessa.

Poista mansikoiden kannat ja leikkaa ne puoliksi. Laita mansikat ja balsamico kulhoon ja anna maustua 15 minuutin ajan. Asettele mansikat lautaselle ja pyöräytä myllystä jonkin verran mustapippuria niiden päälle.

Asettele yksi jäätelöpallo mansikoiden päälle ja koristele annos lopuksi pistaaseilla. Tarjoa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti